•  Navigation
 • Waarom is mijn kind zo druk tijdens de decembermaand?
  Over het verwerken van prikkels bij je kind.

   

  Hoeveel nachtjes nog slapen voor pakjesavond? Elke ochtend wordt Yannick, 4 jaar, wakker met deze vraag. Hij vind het maar lang duren voordat het pakjesavond is.
  Deze laatste week is zijn gedrag ook anders. Zo wordt hij sneller boos, heeft meer conflicten met zijn oudere broer. Hij zit duidelijk niet lekker in zijn vel. Hij heeft duidelijk moeite met het verwerken van prikkels in deze periode.

  Hij is niet alleen. Van veel ouders hoor ik dat hun kind drukker is tijdens deze periode. Maar hoe komt het nu dat je kind anders reageert tijdens de decembermaand?

  Tijdens de decembermaand krijgen kinderen meer prikkels te verwerken. Ze ervaren meer prikkels van buitenaf en van binnenuit. Bij het verwerken van prikkels heeft je kind jouw hulp nodig.

   

  Prikkels van binnenuit zijn emoties. Kinderen ervaren in deze periode veel emoties. Emoties die ze in andere periodes van het jaar veel minder ervaren. Denk maar aan nieuwsgierig, benieuwd, blijdschap, zenuwachtig misschien ook wel angst, bang, teleurstelling. Kortom kinderen ervaren gevoelens die ze nog niet kunnen plaatsen.

  Het niet kunnen plaatsen van al die nieuwe gevoelens (prikkels van binnenuit) is voor veel kinderen beangstigend. Hierdoor kunnen kinderen snelle bozer reageren, sneller huilen, drukker worden, stiller worden. Je kind laat duidelijk merken dat het zich niet fijn voelt.

  Als moeder kun je je kind hierbij helpen door het leren benoemen en omgaan met de gevoelens. Dit kun je doen door woorden te geven aan het gevoel van je kind.
  “Ik zie dat je het spannend vind dat Sinterklaas komt?” “Ik hoor dat je heel nieuwsgierig bent welke cadeautjes je gaat krijgen.” “Ik zie dat je blij bent met de cadeau’s die je hebt gekregen.”
  Stop niet na het zeggen van de zin maar ga door met het benoemen van het gedrag wat je ziet bij je kind en de emotie die daarbij hoort. Hierdoor leer je je kind welk gedrag hoort bij welk gevoel.

  Geeft vervolgens suggesties wat je kind zou kunnen doen met dit gevoel. Gevoelens blijven niet maar gaan weer weg. Mijn jongste zoon was bijvoorbeeld heel teleurgesteld in Sinterklaas toen hij erachter kwam dat andere kinderen een groter cadeau in de schoen hadden gekregen dan hij. Hij vond Sinterklaas echt heel stom dat hij maar een chocoladeletter had gekregen in zijn schoen en zijn vriend een voetbal. Hij wilde nu ook een groter cadeau. Zijn teleurstelling liet hij zeer duidelijk blijken. Door hem zijn gevoel duidelijk te maken en te laten weten dat dit gevoel oke is, werd hij al kalmer. Vervolgens hebben we samen gepraat over het verloop van het sinterklaasfeest bij ons thuis maar ook waarom we Sinterklaas vieren. Wat de waarde is van het feest.

  Maar vergeet ook niet het intense gevoel van blijdschap dat kinderen kunnen ervaren. Wat is er mooier dan het cadeau te krijgen wat je wenste. Of het gelukkige gevoel wat je kunt ervaren omdat de familie bij elkaar is.

  Dit kun je straks ook doen tijdens  Kerst en Oud en Nieuw. Neem dan ook het gevoel van vermoeidheid mee. Door het extra hard verwerken van al die prikkels voelen kinderen zich intens moe. Zorg voor voldoende rust voor je kind maar vergeet jezelf ook niet. Juist nu hebben kinderen een plek nodig waar ze zich kunnen opladen. Hoe rustiger jij bent, hoe meer gelegenheid je kind krijgt om alle prikkels te verwerken.

  Dan zijn er ook nog de prikkels van buitenaf. De versieringen in scholen, sportclubs, winkels, reclame. De extra feestjes, evenementen en ga zo maar door. Ook van buitenaf krijgt een kind veel te verwerken.

  Wanneer je merkt dat de je kind de prikkels van buitenaf niet voldoende kan verwerken durf dan te zeggen dat je kind niet naar een evenement gaat. In deze periode gaat mijn oudste zoon dus niet mee met boodschappen doen aan het eind van de dag. Ook ben ik blij met Netflix en Youtube zodat ik de hoeveelheid reclame voor hem kan verminderen.

  Weet dat jij als moeder je kind in deze periode heel goed kunt ondersteunen. Kijk naar welke prikkels je kind moet verwerken en welke hij moeilijk vind om te verwerken. Zijn het de prikkels van binnenuit zorg dan dat je kind leert wat hij voelt. Geef woorden aan de prikkels. Heeft je kind meer moeite met het verwerken van de prikkels van buitenaf zorg er dan voor dat je deze prikkels gaat verminderen.

  Ik wens je een heerlijke decembermaand. Want ondanks dat al die moeite bij het verwerken van prikkels is deze periode ook een tijd van gezelligheid en samenzijn.