•  Navigation
 • Opvoeden met kennis over het brein.

  Hoe kun je als moeder voor je kind zorgen zonder dat jullie in een machtsstrijd terecht komen? Hoe kun je de kennis over het brein gebruiken bij het opvoeden zodat jij en je kind zich fijner voelen. In dit blog deel ik met jullie een ervaring uit mijn gezin.

  Tegen het einde van het avondeten is mijn zoon aan het mopperen. Hij vind het eten vies! Hij krijgt er buikpijn van. Hij denkt dat hij er zelfs van moet gaan spugen als hij verder gaat eten. Kortom, hij wilt echt niet verder gaan met opeten van zijn wrap.
  “Je hoeft je eten niet verder meer te eten. Als je geen trek meer hebt mag je je wrap laten staan.” “Ik wil ander eten. Ik ga dood van dit eten.” Onder luid protest vertel ik mijn zoon dat hij geen ander eten krijgt. Vanavond eten we wraps. Terwijl ik dit zeg zie ik de vermoeidheid in de ogen van de kleine jongen. Zijn energie niveau is na de griep nog niet helemaal op niveau. Yannick gaat van tafel. Gooit met spullen en stampt luid op de grond. Hij is zo boos geworden dat hij het contact met zijn bovenbrein is kwijtgeraakt. Zijn onderbrein bestuurt nu zijn handelen.

  Ik ga door mijn knieën en hij staat toe dat ik hem in mijn armen sluit. Samen lopen we naar de bank en ik houd hem stevig vast. Luid snikkend gaat zijn hoofd tegen mijn borst. Tussen de snikken door vertelt hij mij zijn verhaal dat hij toch echt dood gaat. Ik aai hem over zijn bol. Ik voel hem rustiger worden. Ik herhaal zijn zinnen en maak contact met hem door vragen te stellen waar hij bevestigend op reageert. Ik erken hem in zijn gevoel. Terwijl ik merkt dat hij door krijgt dat ik zijn verhaal begrijp, kan ik tegen hem zeggen dat hij zich moe voelt. Ik geef woorden aan de gebeurtenissen van de dag en wat voor een invloed dit heeft op zijn vermoeidheid. Hij reageert door te knikken en houd mijn hand stevig vast. Ook vertel ik hem dat hij geen ander eten krijgt, dit is wat we vandaag gaan eten.

  Samen gaan we weer aan tafel zitten en neemt hij een hap eten. Gelijk spuugt hij het uit zijn mond. Hij kan echt niet eten. Hij is te moe. “Mama, mag ik naar bed?’

  Met een glimlach op zijn gezicht ligt hij 10 minuten lekker onder de dekens. “Welterusten, lieverd.’

  Ging deze woede uitbarsting nu echt over de groenten? Nee, want de volgende dag heeft hij alles gewoon opgegeten. Mijn zoon gaf aan dat hij moe was. Dat zijn zenuwstelsel overuren draaide. Dat hij mij nodig had om zijn eigen systeem te kunnen reguleren. Het is niet altijd makkelijk om jezelf dan rustig te houden. Opvoeden is niet altijd even makkelijk en rooskleurig. Ik heb regelmatig even diep ademgehaald om mijzelf bij elkaar te houden en rustig te blijven. Door steeds te kijken naar wat er gebeurde bij mijn zoon en wat zijn behoefte was, kon ik hem ondersteunen om hem ’s avonds met een fijn gevoel in slaap te laten vallen.

  Wanneer jij merkt dat er een machtsstrijd ontstaat, kijk dan of de reacties van je kind vanuit het boven of beneden brein komt. In de video’s ‘Begrijp je kind beter” is dit een van de onderwerpen die ik behandel. Je krijgt dan informatie om het gedrag van je kind te snappen. Ook krijg je tips over hoe je dan kunt handelen om een machtsstrijd snel te kunnen draaien zodat er weer rust komt in jullie gezin. Je leert hoe het opvoeden makkelijker kan worden.