•  Navigation
 • Mooie oefening om de band tussen moeder en kind te versterken.

   

  Je wilt graag dat je kind naar je luistert. Dat wanneer jij iets vraag aan je kind dat je kind dat ook gelijk doet. Helaas is dat niet altijd het geval en probeer je door uitleggen en overtuigen ervoor te zorgen dat je kind toch gaat doen wat je vraagt.

  ‘We moeten nu toch echt weg, trek je schoenen nu maar aan.’

  ‘We komen te laat als je nu niet je schoenen aantrekt.’

  Wanneer dat niet werkt gebruik je als moeder een volgende meer effectieve manier en dat zou belonen of straf kunnen zijn.

  ‘Als je zelf je schoenen gaat aantrekken dan mag jij een snoepje.’

  ‘Let erop dat je alleen je schoenen aantrekt, dan mag jij een sticker plakken op je stickervel.’

  ‘Als je nu niet komt dan mag je vanavond geen tv kijken.’

  ‘Ik tel tot drie, heb je dan nog niet je schoenen aangetrokken dan moet je op de strafstoel.’

  Alleen het voelt als moeder niet altijd goed om je kind te laten doen wat het moet doen door te belonen of te straffen. Ik ken dat rotgevoel. Je hebt het idee dat je meer een politieagent bent voor je kind dan dat je laat blijken dat je van je kind houdt. Deze manier van benaderen zorgt er steeds meer voor dat je kind steeds minder met je gaat delen en er meer afstand komt tussen jullie.

  Wat je als moeder meer wilt is dat je kind zich verbonden met je voelt. Dit krijg je wanneer je kind voelt dat het wordt gezien en aardig wordt gevonden door ons als moeders. Kinderen willen van nature zich verbonden voelen met ons en samen met ons werken.

  Ik geef je een mooie oefening om de bereidheid van je kind te doen vergroten om meer met je samen te werken en een diepere relatie aan te gaan. Het is een krachtige oefeningen die je nu gelijk kunt doen met je kind.

  Oefening:

  Schrijf op een papiertje 10 mooie punten op van je kind. Wat waardeer je in je kind? Schrijf niet punten op die je kind heeft verkregen door een activiteit. Zoals het halen van een hoge toets uitslag, het scoren van een doelpunt, het behalen van een diploma.

  Ga voor kwaliteiten die jouw kind uniek maken. Waarbij je moet glimlachen, wanneer je sterk liefde voelt, wat je waardeer in je kind. Begin je zin dan ook met ‘ik’.

  Zoek vervolgens een rustig plekje om samen met je kind te zitten en lees je 10 punten voor. Ga zitten op een plekje waar jullie niet gestoord kunnen worden.

  Dit kan voor jullie beiden een beetje ongemakkelijk voelen maar ga door met voorlezen. Ik weet uit eigen ervaring dat je kind er misschien aan moet wennen om de complimenten te ontvangen.

  Kijk en voel vervolgens wat er die dag dan verder gaat gebeuren. Sommige kinderen geven gelijk een reactie en andere kinderen later. Maar weet dat jij, met dit kleine gebaar, een grote stap hebt gezet in het versterken van jullie relatie.

  Je kunt deze oefening om de band tussen moeder en kind te versterken zo vaak herhalen als jullie fijn vinden. Kijk vervolgens eens wat er gaat gebeuren met de bereidheid van je kind om naar je te luisteren. Ik weet zeker dat je je steeds minder een politieagent gaat voelen in je eigen huis.