•  Navigation
 • Inpakstress! 4 Tips voor een goed begin van je vakantie.

  Nog een paar weken en dan begint in regio Noord de zomervakantie. Of je nu gelijk op vakantie gaat of later. Of je nu gaat kamperen, in een stacaravan of naar een resort gaat. Je moet gaan inpakken, de was nog wegwerken, je huis een klein beetje netjes achterlaat, oppas zoeken voor de huisdieren……….O, ja tussendoor moet je ook nog naar je werk en heb je je kinderen nog om je heen. Kortom, een periode met meer drukte komt eraan inclusief de inpakstress.

  Maar meer stress hoort niet thuis bij een ontspannen, relaxte, lekker lang zomergevoel.

  Hoe zorg je er voor dat je ontspannen blijft voor je vertrekt? 

   Tip 1. Zorg goed voor jezelf.

  In deze drukke periode is het nog belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Zet jezelf op nummer 1. Hoe ontspannender jij je voelt, hoe beter jij om kan gaan met stress.

  Het ervaren van stress is een chemische reactie in ons lichaam. Je hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe meer jij ervoor zorgt dat je hormoonhuishouding in balans blijft, hoe beter jij je hoofd koel kan houden in drukke periodes.

  Tip 2. Mindset

  Daarnaast is het belangrijk je eigen mindset in de gaten te houden. Hoe denk jij over op vakantie gaan? Denk jij dan gelijk aan de inpakstress of denk je aan het heerlijke vakantiegevoel en voel je de rust in je lichaam?

  Je eigen gedachten hebben een sterke impact op je gevoel. Door je gedachten al meer te sturen naar het gevoel wat je werkelijk wilt, zul je hier ook meer naar gaan handelen.

  Verander dus je mindset naar ontspanning en dat het inpakken nu eenmaal moet gebeuren maar dat dat een onderdeel is van het heerlijk op vakantie gaan.

  Tip 3. Organisatie

  Een goede organisatie zorgt ervoor dat je meer controle krijgt op het inpakproces. Heb jij nu al een idee wat er mee moet en wat je nog nodig hebt? Wacht niet tot het laatste moment en begin nu al.

  Zelf ben ik dol op lijstjes. Lijstjes zorgen bij mij voor structuur en duidelijkheid. En dan niet de lijstjes op mijn telefoon maar geschreven. Zo heb ik bij de kampeerspullen (Ja, wij gaan met de tent op vakantie!) standaardlijstjes liggen. Zo heb ik een lijstje liggen voor kleding en de boodschappen. Zo hoef ik niet na te denken maar gewoon mijn lijstje te volgen.

  Ook zorg ik ervoor dat bij het opruimen van de kampeerspullen ik al veel klaar hebt staan voor de volgende vakantie. De vaatdoekjes, theedoeken, aansteker, aluminiumfolie, kaarsjes, bal, waterpistolen, gezelschapsspelletjes, duikbrillen enz. liggen al klaar. Bij terugkomst zorg ik dat alles wordt aangevuld of vervangen en kunnen we zo weer weggaan.

  Door al veel spullen klaar hebben te staan, kunnen we zo weer weg. Eerst dacht ik dat het veel ruimte in zou nemen maar dat valt best mee. Nu pak ik een week voor vertrek mijn lijstjes en begin rustig met alles klaar te zetten.

  Tip 4. Loslaten

  Dit is mijn lievelingstip maar tevens ook de moeilijkste. Loslaten! Wanneer je voelt dat de inpakstress toch om de hoek komt kijken, is het de eerste stap om te gaan kijken wat je kunt laten liggen. Bij mij helpt het om dan te gaan relativeren. Wat is het ergste wat mij kan overkomen als ik iets ben vergeten? Wat is het ergste wat mij kan overkomen als ik de was niet heb weggewerkt? Wat als het huis niet schoon is? Eigenlijk helemaal niks. Nu is het belangrijkste om alles te laten liggen, te gaan zitten, met mijn voeten omhoog te gaan en te glimlachen. Heerlijk zo’n vakantie, ik heb er zin in! Die inpakstress ervaar ik niet.