•  Navigation
 • Druk in mijn hoofd

  Ik doe de deur van de koelkast open. Een weeën geur komt mij tegemoet. ‘Bah, wat stinkt het.’ Driftig schuif ik alle potjes opzij. Niks is over de datum. Ik voel mij geïrriteerd worden. “Waar komt die geur vandaan?’ Als een kip zonder kop ga ik door de koelkast. Ik doe de groentela open en vindt een klein stukje komkommer. Hebbes! Eigenlijk is het nu meer snotkommer.

  Ik hoor de deur open gaan. Yannick is klaar met buitenspelen. ‘Mam, wanneer gaan we eten?’ ‘Nog niet Yannick, de koelkast stinkt.’Ik haal de groentela uit de koelkast en begin met schoonmaken. Ik bedenk mij dat ik nu net zo goed een doekje kan halen door de koelkast.

  Ik mopper op mijzelf dat ik dat stukje komkommer heb laten liggen. Ik mopper op mijn man dat hij die vieze geur niet heeft geroken. Ik voel mij steeds gejaagder worden en voel een to-do lijstje in mijn hoofd opkomen.Opeens realiseer ik mij waar ik meebezig ben. Waarom ga ik nu schoonmaken! Waarom? Het is kwart over 5. De jongens zijn moe en hebben honger. Is dit wel het juiste moment om dit te doen?

  Ik sluit de koelkast deur en doe mijn ogen dicht. Langzaam adem ik in en uit en voel mijn lijf. Mijn schouders voelen gespannen en ik voel een lichte hoofdpijn. De laatste dagen zijn druk geweest met weinig ontspanning voor mij. Ik weet van mijzelf dat als ik niet goed voor mijzelf zorg dat opeens mijn to-do lijst is verdubbeld en dat alles NU moet gebeuren.

  Wil ik goed voor mijn gezin kunnen zorgen dan is het belangrijk dat ik 51% besteed aan mijzelf en 49% aan mijn gezin. Dat ik bij drukte juist minder moet gaan doen dan meer. Dat ik hierdoor zie wat belangrijk is en wat niet.

  Ik kijk naar de koelkast. De ‘boosdoener’ van de vieze geur is eruit. Ik draai mij om en loop weg bij de koelkast. Ik ga naast Yannick zitten. ‘Wanneer gaan we eten?’ ‘Over 10 minuten Yannick. We eten restjes uit de vriezer.’ Ik nestel mij naast Yannick op de bank en voel mijn hoofd weer rustig worden.